Fatura vermek zorunlu mu?
3. Fatura düzenlemeyen veya almayanlar için.
Müşteri fatura istemezse ne olur?
Fatura düzenleme veya alma yükümlülüğü bulunanların buna aykırı hareket etmeleri halinde, her bir belge için en az 240 Türk Lirası olmak üzere, bu belgelerde yazılması gereken tutarın veya tutar farkının %10’u oranında özel idari para cezası verilir.
Fatura vermemek suç mu?
Faturanın ödenmemesi bir suç olarak değerlendirilir ve kanunen cezalandırılır.
Fatura vermiyorsa ne yapmalı?
İlk seçenek vergi dairenize gidip şikayette bulunmak ve şirket hakkında soruşturma talebinde bulunmaktır. İkinci seçenek ise 189’u arayarak Maliye Bakanlığı müşteri hizmetleriyle iletişime geçmek ve şikayetinizi bu şekilde iletmektir.
Kimler fatura vermek zorunda?
Sektörel yükümlülüklerin yanı sıra, 2022 yılında 3 milyon TL ve üzeri gelir elde eden tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2023’te elektronik fatura uygulamasına geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda 1 Ocak 2024’e kadar e-Defter uygulamasına geçmeleri gerekiyor.
Fatura zorunluluğu kalktı mı?
Zorunlu alanda bulunan, yani e-fatura düzenleme zorunluluğu bulunan mükellefler 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmiştir. Brüt ciro tutarına göre e-fatura sistemine geçen şirketlerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi 1 Ocak 2025 olarak belirlenmiştir.
Fatura vermeyen firma nereye şikayet edilir?
Telefonla şikayette bulunmak isterseniz, 189 numaralı Vergi İhbar Hattını arayarak durumu bildirebilirsiniz. Bu telefon numarası, vergi dairesine doğrudan ulaşmanızı ve şikayetinizi iletmenizi sağlayacaktır.
Müşteriye fatura kesmek zorunlu mu?
Fatura, müşterinin sağlanan hizmet veya gerçekleştirilen iş karşılığında ödemesi gereken tutarı göstermek için düzenlenmesi gereken bir belgedir. Bir işletme olarak faturalama, günlük iş operasyonlarınızın ayrılmaz bir parçasıdır.
Tüketici fatura almak zorunda mı?
Yukarıda sayılan mükelleflerin 6.900 lira ve altında olan satışlarında fatura düzenlenmesi zorunludur, nihai tüketicinin talebi yoksa nihai tüketiciye perakende satış fişi verilmesi veya işletmenin niteliğine göre giriş ve yolcu taşıma kartı düzenlenmesi zorunludur.
Fatura olmazsa ne olur?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353’üncü maddesine göre faturanın düzenlenmesi ve alınması zorunlu olmasına rağmen, bu yükümlülüğe uyulmaması halinde hem satıcı hem de alıcı hakkında cezai işlem uygulanacaktır.
Kaç TL’ye kadar fiş kesilebilir 2024?
Elektronik belgelere geçiş ve fatura düzenleme kısıtlamaları Vergi idaresi elektronik belgelerin kullanımını düzenliyor ve mükelleflere kağıt fatura düzenleme konusunda belirli bir sınır koyuyor. 2024’te ticari işlemleri daha iyi izlemek için bu sınır 6. seviyeye çıkarılacak.
2 el ürün satarken fatura verilmeli mi?
İstisnai durumlar hariç, tüm şirketler bir ürün veya hizmetin satışından sonra fatura düzenlemek zorundadır. Bu noktada, bir faturanın düzenlenmesinin bir satış işleminin gerçekleştirildiğinin kanıtı olduğunu ve taraflardan herhangi biri arasında bir anlaşmazlık olması durumunda bu faturanın belge niteliği taşıdığını söyleyebiliriz.
Faturamı göndermiyorlar ne yapmalıyım?
Satıcıyla iletişime geçin: Faturanın neden gönderilmediğini öğrenmek için satıcıyla iletişime geçin. Çoğu durumda, faturayı e-posta veya posta yoluyla talep edebilirsiniz. Tüketici hakem heyetine başvurun: Satıcıyla iletişime geçmenize rağmen faturayı almadıysanız, tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz.
Vergi kaçıran kişi nasıl şikayet edilir?
Vatandaşlar, vergi kayıp ve kaçaklarını “444 0 189” numaralı VİMER’i arayarak ihbar edebiliyor.
Fatura alınmazsa ne olur?
Alınmayan herhangi bir fiş veya faturanın KDV’si, o fişi veya faturayı sunmayan kişinin haksız iradesidir. Bu ayrıca gelir/kurumlar vergisinin eksik hesaplanmasına yol açar. Belgenin alınamaması vergi kaybına ve vergi kaçırmaya yol açar.
Fatura olmazsa ne olur?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353’üncü maddesine göre faturanın düzenlenmesi ve alınması zorunlu olmasına rağmen, bu yükümlülüğe uyulmaması halinde hem satıcı hem de alıcı hakkında cezai işlem uygulanacaktır.
Fatura düzenlenmezse ne olur?
2131 sayılı Vergi Usul Kanununun “Faturanın düzenlenmesi” başlıklı 231 inci maddesinin beşinci fıkrasında; “Fatura, mal veya hizmetin tesliminden itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” hükmü yer almaktadır.
Fatura kesmek için şirket şart mı?
Fatura kesmek, vergilerinizi yasal olarak ödemek veya şirket kurmadan iş yapmak mümkündür. Faaliyetiniz düzenli bir gelir getirmiyorsa veya belirli dönemlerde faaliyetinizi yürütemiyorsanız, yani serbest çalışansanız, müşterilerinizle bir gider raporu oluşturabilirsiniz.
Kimler e-fatura kullanmak zorunda 2024?
7 Ekim 2023 tarihinden itibaren faaliyetlerine devam eden mükelleflerin, 2 Ocak 2024 tarihine kadar değişikliği yapmaları gerekmektedir. Ancak, bu tarihten sonra faaliyetlerine başlayan şirketlerin, faaliyetlerine başladıkları tarihten itibaren elektronik fatura ve elektronik fatura arşivi uygulamasına dahil olmaları gerekmektedir.