Bingöl Genç eskiden nereye bağlıydı?
1878 yılında Osmanlı Devleti’nde idari örgütlenme sonucu kurulan Bitlis iline bağlı olan Genç ilçesi, 1924-1927 yılları arasında Genç iline dönüştürülmüştür. 1927 yılında ilçeye dönüştürülerek Elazığ’a bağlanmıştır.
Bingöl’e neden Bingöl denmiş?
1945 yılında Bingol ismi verilmiştir. Bingol ismini aynı isimli dağdan almıştır. Dağ ismini üzerinde bulunan yüzlerce, belki de binlerce farklı büyüklükteki buzul göllerinden almıştır. Böylece zirvesi dumanlı, zirvesi süt beyazı olan karla kaplı dağdaki buzul gölleri bir kasaba ve şehrin ismi olmuş ve bağrında ebedileşmiştir.
Bingöl hangi beylik?
URARTU DÖNEMİNDE BİNGÖL 550 yılında İran’dan Ansan kabilesinden Kurus, Medleri yenerek Pers devletini kurdu. Üç yıl sonra Batı’yı istila etmeye başladı ve Bingöl, Elazığ ve Tunceli çevresindeki bölgeleri fethetti.
Bingöl hangi dilde?
Zazaki Adlandırması Bingöl, Palu, Karakoçan, Genç, Solhan, Piran, Hani, Eğil, Hazro ve Lice gibi bölgelerde yaşayan Zaza halkı, konuştukları dile “Kırdki” der ve kendilerine “Kırd” derler. Zazaki’nin bu farklı adlandırmaları, dilin ve kültürün zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtır.
Bingöl önceden nerenin ilçesiydi?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Kığı eskiden nereye bağlıydı?
Kiğı ilçesi daha önceleri Diyarbakır’a bağlı bir sancak iken 1926 yılında ilçe statüsü kazanmış, 1936 yılında Erzincan ve Bingöl’e bağlanmıştır. İlçenin yüzölçümü 438 km2’dir. İl merkezine uzaklığı ise 150 km’dir.
Bingöl hangi şehirden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl ilinin idari yapısında önemli değişiklikler meydana geldi. 1926’da Elazığ’a, 1929’da Muş’a bağlanan Bingöl, 1936’da il statüsüne kavuştu. 1945’te il merkezi olan Çapakçur’un adı Bingöl olarak değiştirildi.
Bingöl’ün diğer adı nedir?
İlin eski adı Anadolu halk ağızlarında “ÇEVLİK”tir; dere kenarında bağ-bahçe yeri anlamına gelir. Aslında Bingöl’ün eski yerleşim alanı olan Çevlik; Çapakçur Nehri kıyısında bağ ve bahçelerle dolu yeşil bir ovada kurulmuş olup ismine uygundur.
Bingöl Zaza mı?
Zazaistan, Zaza halkının yaşadığı coğrafi bölge olup, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bir parçasıdır. Zazaistan, Erzincan, Elazığ, Tunceli’nin tamamı ile Şanlıurfa, Malatya, Sivas, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Diyarbakır ve Muş’un bir kısmını kapsıyor.
Karlıova eskiden nereye bağlıydı?
Karlıova ilçesi daha önceleri Muş iline bağlı bir ilçe merkezi iken Bingöl adını almış, 1936 yılında ise il statüsüne kavuşan Çapakçur (Bingöl) ilçesine bağlanmıştır.
Bingöl Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?
DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞEHRİ HANGİSİDİR? Yapay zeka Bingöl’ün en kalabalık şehrini hesapladı. 2022 yılı sonunda Bingöl’ün nüfusu 282.556’dır. Bu nüfus sayısıyla Bingöl, Türkiye’nin 68. büyük şehridir.
Yayladere eskiden nereye bağlıydı?
Cumhuriyetin ilk yıllarında Holhol köyü olarak Sarıtosun bucağına bağlı bir köy olan Yayladere, 1959 yılında Yayladere’ye, 1936 yılında ise ilçe merkezinin eski adı olan Sarıtosun’dan Holhol’a dönüştürülmüştür. 3392 sayılı Kanunla 4 Temmuz 1987 tarihinde Bingöl İli’ne bağlı bir ilçe olmuştur.
Bingöl halkı Alevi mi?
Bingöl, Türkiye’de Alevi nüfusunun en yoğun olduğu illerden biridir (Bozkurt, 1990: 13). Nüfusu iç ve dış göç nedeniyle hızla azalmış olsa da, Aleviler artık Bingöl’ün merkezi, Sancak, Adaklı, Karlıova, Kiğı, Yedisu ve Yayladere’de yaşamaktadır (Taşğın, 2007: 235).
Bingöl Kürtçe ismi nedir?
Bingöl (eski adı: Çapakçur, Zazaki: Çolik/Çolig, Kürtçe: Çewlîg, Ermenice: փրրրւրււր, Ermenice: փրրւրւր, romanizasyonda: Çapaghjur) Bingöl ilinin merkezi olan şehirdir.
Bingöl anlamı nedir?
Bingöl isminin anlamı: bin göl.
Bingöl hangi şehirden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl ilinin idari yapısında önemli değişiklikler meydana geldi. 1926’da Elazığ’a, 1929’da Muş’a bağlanan Bingöl, 1936’da il statüsüne kavuştu. 1945’te il merkezi olan Çapakçur’un adı Bingöl olarak değiştirildi.
Palu eskiden nereye bağlıydı?
20. yüzyılın başlarında nüfusu 30.000’i aşan, 8 bucak ve 316 köyden oluşan Palu, 1948 yılında Karakoçan ve Sivan’ın (Selvi) ayrılmasıyla büyük bir bölümünü kaybetmiş ve bazı köyler Bingöl merkezine bağlanmıştır.
Bingöl Genç’in kaç köyü var?
İlçe sınırları içerisinde 68 köy bulunmaktadır.
Bingöl Genç’in nüfusu kaç?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) aracılığıyla aldığı veriler kapsamında ilçemizin 2022 yılı nüfusu 32’dir.